Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) werd vroeger ook wel spastische darm, spastische dikke darm of spastisch colon genoemd.

Symptomen Prikkelbare Darm Syndroom

PDS-klachten verschillen van persoon tot persoon. Zelfs bij één persoon kunnen de klachten van dag tot dag verschillen. Perioden met en zonder klachten kunnen elkaar ook afwisselen.

Het meest kenmerkende symptoom van Prikkelbare Darm Syndroom is zeurende, krampende of stekende pijn in de buik. Deze kan zeer hevig zijn. Een deel van de PDS-patiënten heeft vooral ’s avonds en ’s nachts buikpijn, al dan niet gepaard gaande met aandrang. De buikpijn vermindert soms na de stoelgang of het laten van een wind.

PDS gaat gepaard met een afwijkend ontlastingspatroon. Een deel van de PDS-patiënten heeft met name last van verstopping, anderen hebben vooral last van diarree. Een ontlastingspatroon waarbij verstopping en diarree elkaar afwisselen komt ook vaak voor. Het ontlastingspatroon kan gedurende de dag wijzigen. Plotselinge niet-houdbare aandrang komt veel voor.

Hiernaast hebben PDS-patiënten vaak andere maag-darmklachten. Veel voorkomende klachten zijn gasvorming, winderigheid, een opgeblazen gevoel, een opgezette buik, zuurbranden, slikklachten, een brok in de keel.

Voorbeelden van klachten buiten het maagdarmkanaal zijn vermoeidheid, spierpijn, rugpijn, hoofdpijn, problemen met plassen, onregelmatige menstruatie en pijn bij of na de seksuele gemeenschap. Als een buik niet soepel is, veroorzaakt dat storingen in de aansturing van de darm door het zenuwstelsel. Deze belemmeringen in de buik kunnen veroorzaakt worden door verklevingen na ontstekingen, door littekens na operaties of ten gevolge van zwangerschappen en bevallingen. De osteopaat kan de buik soepel maken en daardoor zullen de klachten verminderen of overgaan.

Osteopathische behandeling PDS

Ook deze klachten kunnen worden weggenomen door middel van osteopathie. Onze praktijk Osteopathie-Apeldoorn beschikt over verschillende gespecialiseerde osteopaten die graag voor u klaar staan.
Vrijblijvend gesprek? Neem gerust contact op met ons via: 055- 3660115 of mail naar info@osteopathie-apeldoorn.nl