Bekkeninstabiliteit zijn pijnklachten ter hoogte van het bekken, onderrug en liezen, en meestal gerelateerd aan zwangerschap en bevalling. Deze klachten treden vooral op tijdens belasting, zoals lopen, op één been staan (traplopen), en draaien in bed.

Wanneer treed bekkeninstabiliteit op?

Meestal tijdens de zwangerschap, met name tegen het einde. De klachten verdwijnen vaak weer spontaan na de bevalling. Is dit niet het geval of zijn de klachten tijdens de zwangerschap te ernstig, dan kan een osteopaat hulp bieden.

Oorzaak bekkeninstabiliteit bij een zwangerschap

In het kader van de naderende bevalling produceert het lichaam -tegen het einde van de zwangerschap- hormonen,  waardoor de drie bekkengewrichten versoepelen. Dit is een natuurlijk fenomeen en hoeft niet tot instabiliteits- en pijnklachten te leiden. Doet dat het wel, dan is het vaak zo dat één van drie bekkengewrichten vast blijft zitten en dus niet meer versoepelt. Ook de ingewanden en dus ook de baarmoeder zijn bevestigd aan het bekken en heiligbeen en kunnen abnormale trek uitoefenen op het bekken/heiligbeen. Hierdoor kunnen deze klachten ontstaan. Dit geeft een extra trek op de andere twee gewrichten met als gevolg pijn ter hoogte van de spieren die dit moeten opvangen: instabiliteit is dan het gevolg.
Het kan zijn dat zo’n blokkade er al voor de zwangerschap was, maar zich nu pas manifesteert.
Blijven de klachten ook na de bevalling aanhouden, vaak na een zware bevalling, dan is er sprake van stress in het bekken. Deze stress ontstaat door de enorme krachten, die op het bekken hebben ingewerkt tijdens de bevalling, en hebben een spanning en shock veroorzaakt in de spieren en de banden en de buik.

Behandeling door een osteopaat

De osteopathische behandeling zal zich richten op het weer beweeglijk maken van de buik en geblokkeerde gewrichten rond het bekken weer in balans te brengen. 

Osteopathie-Apeldoorn

Met osteopathie kunnen uw klachten worden weggenomen. Onze praktijk beschikt over verschillende gespecialiseerde osteopaten die graag voor u klaar staan.
Vrijblijvend gesprek? Neem gerust contact op met ons via: 055- 3660115 of mail naar info@osteopathie-apeldoorn.nl