Slijmbeursontsteking.jpgEen slijmbeursontsteking ontstaat vaak aan knie-, heup- en schoudergewricht. Slijmbeurzen vormen een beschermende laag tussen verschillende weefsellagen om wrijving te verminderen.

De slijmbeurs kan ontstoken raken door een een val of botsing, maar ook door langdurige overbelasting. Een ontstoken slijmbeurs voelt pijnlijk aan bij bewegen.

Oorzaken slijmbeursontsteking

De belangrijkste oorzaak van een slijmbeursontsteking is irritatie van de slijmbeurs door overbelasting ten gevolge van afwijkingen in het verloop van bewegingen van het betreffende gewricht.  De kwaliteit van de beweging is een belangrijke factor. Indien er blokkaden in de bewegingen van de betreffende sport bestaan, dan zal juist dat tot overbelasting en een slijmbeursontsteking kunnen leiden.

Symptomen

Het belangrijkste symptoom van een slijmbeursontsteking is pijn in of rond het gewricht, maar ook de beweeglijkheid van het gewricht is meestal beperkt. Zwelling ter hoogte van de aangedane slijmbeurs.

Behandeling

Door de bewegingsanalyse van de osteopaat worden de bewegingsbeperkingen van de sporter vastgesteld en behandeld, zodat de slijmbeurs niet langer overbelast wordt en kan genezen. De bewegingsbeperkingen kunnen overal in het lichaam gelegen zijn. Juist door naar het totale bewegen te kijken, kunnen deze beperkingen opgespoord worden.